De coach als channel
 
JanitaNaaijer-AligntoShine-Coach-Copywriter-Contentstrateeg(17of52).JPG
 
 
 

Eerst dacht ik dat het lag aan de Instabubble waarin ik me beweeg. Maar toen Linda Meiden er deze maand een hele reportagereeks aan besteedde #helemaalpara, wist ik: het is met recht een trend te noemen dat steeds meer (online) life en business coaches zichzelf positioneren als channel. Zij schrijven hun werkwijze of een deel ervan toe aan channelen. Oftewel: het doorgeven van informatie uit het universum of soms specifieker: het zijn van een doorgeefluik van een bepaalde gids, engel of ‘universele vertaler’.

LINDA Meiden, Helemaal Para

LINDA Meiden, Helemaal Para

Los van de vragen of:
A) Dit mogelijk is
B) Hoe zuiver de bron is waarop iemand zich baseert
C) Iemand daadwerkelijk iets doorkrijgt en niet ‘gewoon’ zijn of haar eigen innerlijk weten onbewust buiten zichzelf plaatst een vervolgens aanziet voor iets of iemand anders

 ……vind ik deze spirituele marketing trend razend interessant! En ik denk jij ook, want je bent vast niet voor niets op deze pagina belandt ;)

Met deze laatste opmerking raken we wat mij betreft precies de kern waar het omgaat. Dat steeds meer life en business coaches uit de kast komen als channel is prachtig, maar kan in sommige gevallen ook misleidend zijn.

 

Innerlijk kompas
De trend is wat mij betreft mooi wanneer het anderen aanzet om te vertrouwen op hun eigen innerlijk weten. Om meer gewicht te geven aan dat wat niet-tastbaar is, maar in iedere vezel van je lijf voelbaar is als jouw waarheid. In een tijd waarin we ongelooflijk veel belang toekennen aan het mentale, aan presteren, maakbaarheid en uiterlijkheden, kan een coach die het innerlijk weten een prominente plek aan tafel geeft, een verademing zijn.

Wat als een coach zich beroept op contact met een hogere macht en in salesgesprekken herhaaldelijk zegt dat het volgens het universum nu écht jouw moment is om in te stappen als klant?

Maar wat als een coach zich beroept op exclusief contact met een hogere macht of kracht? En daarbij de claim doet dat alleen hij of zij toegang heeft tot een absolute waarheid die jou ont-zet-tend vooruit kan helpen in je business en leven? En vervolgens uitsluitend op basis van dat hogere lijntje de prijzen opdrijft en in salesgesprekken herhaaldelijk zegt dat het volgens het universum nu écht jouw moment is om in te stappen als klant?

Wat mij betreft sluipt er hier een vreemde onzuiverheid in de relatie tussen de coach en coachee. En verandert de coach, zoals het ook op de Linda Meiden cover glittert, in een goeroe. Maar dan dus wel eentje die zich voordoet als coach.


Zelfreflectie

Met mijn klanten heb ik het in werksessies regelmatig over de kracht van personal branding. Vaak gaan die gesprekken ook over de match of mismatch tussen wat je online laat zien en hoe het er daadwerkelijk achter de schermen in je business aan toegaat. Of simpeler gezegd: wat is je merkbelofte en in hoeverre maak je die ook écht waar?

Dit thema raakt wat mij betreft direct aan ethiek en integriteit. Ja, een klant is in the end verantwoordelijk voor het aanschaffen van een product of dienst. Maar als ondernemer en zeker als coach of therapeut heb jij wat mij betreft ook een verantwoordelijkheid te pakken. Eerlijk communiceren over de waarde die je kunt bieden bijvoorbeeld en klanten waarvan je eigenlijk wel weet dat ze met jouw werkwijze niet het resultaat zullen behalen waarop ze hopen, daar duidelijk op wijzen.

hero's journey.jpg

Blinde vlekken
Dit vraagt van een coach of therapeut dat hij of zij over een flinke dosis zelfreflectie beschikt en regelmatig met collega’s of een mentor intervisie houdt. In de coachwereld ontbreekt het daar nog wel eens aan. De termen ‘coach’, ‘therapeut’ en ‘psycholoog’ zijn immers niet beschermd waardoor iedereen zichzelf zo mag noemen en er geen beroepsvereniging – of code is die erop toe ziet dat blinde vlekken (iedereen heeft ze!) regelmatig onder de loep worden genomen.

Als je branding en marketing een spiritueel tintje heeft, heb je als coach misschien nog wel meer zelfreflectie nodig

Spiritual bypass
Als je branding en marketing een spiritueel tintje heeft, is er als coach of therapeut misschien nog wel meer oplettendheid vereist. Ja, jij kan sterk het gevoel hebben dat het absoluut geen toeval is dat deze klant nu op je pad komt (en mogelijk krijg je dit door), maar is het ook handig en ethisch om dat te communiceren? In hoeverre is een klant of coachee bijvoorbeeld al geworteld in zichzelf? En in hoeverre is er nog behoefte aan bevestiging van buitenaf bij het maken van keuzes?

Iedereen is een channel. Ieder mens draagt de potentie in zich om in te tunen op het grote netwerk van ideeën, inspiratie, het universum, je hogere zelf, creativiteit, God – of hoe je het ook maar wilt noemen.

Ook spiritual bypass ligt op de loer. Dat houdt in dat onopgeloste pijn, oude wonden en trauma worden toegedekt met spirituele ideeën, - verklaringen of - activiteiten. Iemand die moeite heeft met het aangaan van intieme relaties kan op advies van een spirituele coach wel de hele dag gaan affirmeren en zich bezighouden met de Wet van Aantrekking, maar dat is zinloos als er ondertussen geen aandacht wordt besteed aan verlatingsangst uit de kindertijd die op een dieper niveau woekert. Van de merkbeloftes die er vaak over gaan dat je voortaan vanuit je volle potentie zult leven, komt dan vrij weinig terecht.

Want wie er écht vanuit zijn volle potentie wil zijn, moet die oude pijn juist eerst aanpakken. Alleen als die is geheeld en is geïntegreerd, kun je werken aan innerlijke zelfstandigheid. Dan heb je genoeg aan jezelf, kun je vertrouwen op je eigen oordeel en heb je het steeds minder nodig om de antwoorden buiten jezelf te zoeken.

Iedereen is een channel
Grote kans dat je dan ontdekt dat iedereen een channel is. Dat ieder mens de potentie in zich draagt om in te tunen op het grote netwerk van ideeën, inspiratie, het universum, je hogere zelf, creativiteit, God – of hoe je het ook maar wilt noemen – die er gewoon is. Peter Senge, een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van organisatiekunde en systeemdenken, verwoordt op prachtige wijze hoe natuurlijk dit is naarmate je je talenten en kwaliteiten steeds meer ontplooit en hoofd, hart en handen verder uitlijnt.

‘‘People with high levels of personal mastery do not set out to integrate reason and intuition. Rather, they achieve it naturally – as a by-product of their commitment to use all the resources at their disposal. They cannot afford to choose between reason and intuition, or head and heart, any more than they would choose to walk on one leg or see with on eye.’’

 

Verder lezen
Vind je die laatste zienswijze interessant? Dan is The corporate mystic 2.0, a guidebook for visionaries with their feet on the ground van Gay Hendricks & Kate Ludeman, een echte aanrader.

 
 
JanitaNaaijer-AligntoShine-Coach-Copywriter-Contentstrateeg%2844of52%29.jpg