Leven en werken in lijn met wie je bent
 
25.png
 
 

Nu ik een maand op reis ben in Bali leek dit me het uitgelezen moment om een van mijn favoriete quotes met je te delen. It’s not more vacation we need, it’s more vocation. Hoewel de slimme en eigenzinnige Eleanor Roosevelt deze uitspraak tientallen jaren geleden deed, vind ik ’m zo relevant voor de tijd waarin we leven.

Een uitdagende en interessante periode in de geschiedenis waarin bestaande systemen niet langer werken en we worden uitgedaagd om naar binnen te keren en op zoek te gaan naar onze eigen antwoorden.

Wat zijn je werkelijke verlangens en behoeften?
Hoe wil je leven?
Wat wil je bijdragen?
En op welke manier?

Op mijn 24ste raakte ik burn-out. Het duurde jaren om te herstellen en voor een ongeduldige ziel als ik ben, ging dat véééél te traag. Waar studiegenoten na hun afstuderen aan de slag gingen binnen hun vakgebied, begon ik voorzichtig met een baantje als vrijwilliger in een buurtrestaurant. Vervolgens werkte ik als postbezorger en barista bij Starbucks. Om pas daarna terug te keren naar de journalistiek. Ik liep stage bij Dagblad van het Noorden en werkte vervolgens als freelance journalist bij de Volkskrant.

Ook vijf jaar na de start van de burn-out was ik dag in dag uit moe

Het werken op een redactie van een landelijk dagblad was fantastisch, uitdagend en interessant. Maar tegelijkertijd was ik ook vijf jaar na de start van de burn-out nog altijd - dag in dag uit- moe. Werken op een drukke redactie met veel stress, deadlines en competitie putte me uit. Toch zette ik door, voornamelijk omdat ik geloofde dat het vanzelf beter zou gaan ‘als ik maar wat meer was hersteld’.

Ik dacht dat herstellen inhield dat ik beter zou kunnen omgaan met stress, sneller zou kunnen schakelen tussen onderwerpen en vooral wat minder gevoelig zou zijn voor details. Lees: in staat zou zijn om details te negeren en me puur en alleen te richten op hoofdlijnen. Wat wel zo gemakkelijk is als je in korte tijd veel uiteenlopende nieuwsberichten moet schrijven.

De waarheid is alleen dat ik dat helemaal niet kan. Dat ik niet op die manier ben gewired. Ik ben een sucker voor details. Bloei op van dat wat ik tussen de regels door hoor en slaap het liefst een nachtje over een tekst om ’m de volgende ochtend nog mooier te kunnen maken. Dat is hoe ik ben bedoeld en dat is waar ik energie van krijg.

Herstellen van een burn-out betekent leven en werken in lijn met wie je werkelijk bent

Mijn échte herstel begon dan ook pas toen ik me realiseerde dat ik helemaal niet hoefde te veranderen, maar in plaats daarvan een situatie moest creëren waarin ik kon leven en werken in lijn met wie ik werkelijk ben. Ik vertrok voor een korte vakantie naar Ibiza, bouwde mijn freelance werk af en startte Studio Align to Shine. Nu komen juist de kwaliteiten die eerst super lastig waren ontzettend goed van pas. Mijn werk geeft me energie, ik voel me vitaal en levendig.

Moe? Dat ben ik bijna nooit meer. En op vakantie klap ik met veel plezier dagelijks even mijn laptop open om te schrijven. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.